Opublikowany przez: Monika C. 2019-04-15 16:56:10
Autor zdjęcia/źródło: Zdrowe odpowiedniki gotowego jedzenia @pixabay
Nie wyobrażasz sobie wieczornego serialu bez chrupiących chipsów albo lodów popijanych słodkim napojem gazowanym. Raz na jakiś czas – w porządku. Podobnie jak z gotowymi posiłkami jedzonymi podczas przerwy obiadowej w pracy. Jednak nigdy nie wiesz co dokładnie znajduje się w tych „gotowcach” , ile cukru i soli rzeczywiście zawierają , o dodatkach do żywności nie wspominając. Dlatego podrzucamy kilka pomysłów na zdrowe posiłki, które z powodzeniem zastapią te ze sklepu. A co najważniejsze, przygotowanie ich nie zajmie Ci wcale dużo czasu, a zdrowie twojej rodziny bardzo na tym zyska.
Zamień słodkie napoje gazowane na wodę z owocami – wiesz, że w małej puszce napoju gazowanego jest około 7 łyżeczek cukru? Aż strach liczyć ile w 1,5 l. butelce... Jeśli nie lubisz zwykłej wody mineralnej dodaj do niej kilka świeżych owoców, miętę, bazylię lub ogórek. Jeśli lubisz wodę niegazowaną śmiało możesz korzystać z wody z kranu lub filtrowanej – dodatek owoców lub ziół wzbogaci jej smak
Pieczywo z białej mąki zastąp chlebem z ziaren i orzechów lub pełnoziarnistym – takie pieczywo jest zdrowsze – bo zawiera więcej minerałów i soli mineralnych ale również daje uczucie sytości na znacznie dłużej. Ma tez ciekawy smak i teksturę. Takie pieczywo nie tylko smakuje w wersji wytrawnej z wędliną lub żółtym serem ale również z dżemem owocowym. Podobnie możesz zastąpić pszenny makaron wstążkami warzywnymi z cukinii, dyni lub marchewki.
Pieczone mięso zamiast wędliny – zgoda, że upieczenie mięsa trwa troszkę dłużej niż kupno wędliny. Efekt będzie jednak wart poświęconego wysiłku. Do zrobienia domowej wędliny wystarczy kawałek mięsa (w całości), sól , pieprz i suszone zioła. Pamiętaj, by nie używać soli peklowej, bo zawiera azotany, które przekształcają się w szkodliwe dla as azotyny. To prawda, że dzięki soli peklowej mięso po upieczeniu zachowuje różowy kolor (nie szarzeje), ale jeśli decydujemy się na pieczenie w domu, lepiej korzystać ze zwykłej soli. Dzięki obtoczeniu mięsa w majeranku lub oregano domowa wędlina zyskuje mnóstwo smaku.
Chipsy warzywne zrobione w domu będą równie smaczne jak ziemniaczane – zetrzyj na plasterki na specjalnych oczkach (podłóżnych) tarki lub w robocie kuchennym marchewkę, buraka, pietruszkę, pasternak czy cukinię, delikatnie skrop oliwą, rozłóż płasko na blasze i upiecz w piekarniku. Po wyjęciu, jeszcze ciepłe, posyp ulubionymi suszonymi ziołami lub odrobiną soli morskiej. Domowe chipsy, ze znacznie mniejszą ilością tłuszczu (a co najważniejsze bez tłuszczu utwardzanego), gotowe!
Słodycze, czekolada z nadzieniem „owocowym”? – jeśli lubisz czekoladę z dodatkami, na przykład skórką pomarańczową, solą morską czy truskawkami, to wcale nie musisz kupować gotowych, w której jest mnóstwo sztucznych aromatów i dodatków do żywności. Wystarczy dobrej jakości czekoladę o zawartości ok. 70% kakao, stopić w kąpieli wodnej, następnie dodać do niej siekane orzechy, skórkę otartą z pomarańczy lub liofilizowane owoce, wylać do płaskiego naczynia lub na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia i schłodzić. Następnie pokrój na prostokąty wielkości ulubionych batoników, trójkąty lub inne kształty. Domowa czekolada smakowa gotowa!
Lody – to jedne z najchętniej wybieranych słodyczy, zwłaszcza latem lub jako deser po rodzinnym obiedzie. Jednak większość gotowych zawiera dużo cukru i mleko w proszku. Gotowe lody raz na jakiś czas jeszcze nikomu nie zaszkodziły, ale jeśli lubisz codziennie wieczorem, w czasie serialu, jeść lody prosto z pudełka, mamy pomysł czym je zastąpić. Wystarczą zmrożone banany i truskawki, jagody lub inne ulubione owoce. Zblenduj je z kremowym jogurtem i... domowe lody gotowe...
Zastąp sól ziołami – świeże lub suszone zioła dają tyle smaku, że przestajesz odczuwać brak lub mniejszą ilość soli w jedzeniu. Nie dość, że domowe potrawy będą zdrowsze, to za każdym razem będą miały nieco inny smak. Polecamy upawę zioł na kuchennym parapecie lub na balkonie.
Pasta z awokado lub domowe masło orzechowe zamiast masła– smarowidłem do chleba nie musi być zawsze masło lub tym bardziej margaryna. Do wytrawnych kanapek wypróbuj pastę z awokado (łagodna lub z chilli), tapenade z oliwek lub suszonych pomidoirów, a do słodkich kanapek przygotowane w domu masło orzechowe – wystarczy zblendować orzeszki arachidowe – nie musisz nic dodawać, ani cukru, ani soli ani dodatkowego tłuszczu – orzechy zawierają go wystarczającą ilość by uzyskać kremowa konsystencję.
Gotuj na parze zamiast smażyć – gotowana na parze ryba, mięso lub warzywa są dużo delikatniejsze w smaku i oczywiście dużo zdrowsze – zachowują więcej witamin i soli mineralnych. Do gotującej się wody dodaj kilka warzyw (może być mrożona, krojona w słupki włoszczyzna), listki laurowe, i co jeszcze lubisz, a para będzie bogata w smak i zapach. A zamiast sosu do potrawy dodaj pesto z ziół, pestkami słonecznika i z oliwą. Przekonasz się, że domownicy szybko zaakceptują nową formę domowego żywienia.
Domowa granola – mało kto wie ile dodanego cukru zawierają płatki śniadaniowe i gotowa granola, zwłaszcza te z czekoladą lub owocami. Zrobienie granoli w domu jest bardzo proste. Wystarczą płatki owsiane – wybieraj te większe, dwa – trzy rodzaje orzechów, siemię lniane, pestki dyni i słonecznika, syrop klonowy, rodzynki lub suszona żurawina i szczypta soli (podkręci słodki smak). Całość wystarczy wymieszać, wysypać cienką warstwą na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po około 15 minutach dobrze jest delikatnie przemieszać i piec następne 15 minut. Granolę najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i zjeść w ciągu tygodnia.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2019.04.16 18:54
Domowe nawet fast food będą zdrowe. Słodycze można zastąpić domowym ciastem np. z owocami. Tyle pyszności można wyczarować w domowej kuchni.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.